Wat zijn de verschillende vlaggen van het Verenigd Koninkrijk?

Wat zijn de verschillende vlaggen van het Verenigd Koninkrijk?

De Britse vlag is een van de bekendste vlaggen ter wereld.

Het VK heeft 5 vlaggen, één voor elk land:

  • Engeland
  • Wales
  • Schotland
  • Noord-Ierland
  • waaraan de beroemde Union Jack (of Union Flag) is toegevoegd.

Naast het verschijnen op veel vlaggen van voormalige Britse koloniën (Australië, Fiji, Tuvalu, Nieuw-Zeeland, enz.), is de vlag van het Verenigd Koninkrijk (The Union Jack) is ook erg modieus - het is te vinden op allerlei soorten goederen: kleding, borden, meubels, enz.

advertentie

De vlag van Engeland

De Engelse vlag vertegenwoordigt het Kruis van Sint-Joris.
Engelse vlag - Kruis van Sint-Joris

De Engelse vlag bestaat uit een rood kruis op een witte achtergrond, het vertegenwoordigt het Kruis van Sint-Joris (St George's Cross).

De geschiedenis van de Engelse vlag

Van Palestijnse afkomst was George van Lydda een officier in het Romeinse leger tijdens het bewind van Diocletianus. Aan het begin van de 4e eeuw, toen de keizer de vervolging van christenen eiste, werd hij gemarteld en ter dood gebracht.

Deze vlag wordt gebruikt als nationaal symbool van Engeland - natie van het Verenigd Koninkrijk - sinds de 18e eeuw; maar het was in die tijd ook die van de Republiek Genua, die toen de maritieme handel in de Middellandse Zee domineerde.

Inderdaad, in 1190 begon Engeland hulde te brengen zodat zijn schepen dit kruis ("Vlag van Sint-Joris") aan hun masten konden hijsen en zo beschermd werden op handelsroutes.

Het is als gevolg hiervan, en dankzij de relatie tussen Engeland en Saint George, dat laatstgenoemde in 1348 wordt aangeduid als: patroonheilige van Engeland.

Dit kruis van Sint-Joris is ook aanwezig op andere vlaggen, landen of steden, zoals Barcelona.

Saint George - National Day of England (St Georges' day) - wordt gevierd op 23 april.

De legende van Sint Joris

Dit kruis wordt voornamelijk gevonden tijdens de kruistochten en de middeleeuwen - maar zijn oorsprong gaat terug tot de 3e eeuw met de legende van Sint Joris en de Draak (Saint George and the Dragon).

Het verhaal beschrijft een heilige die naar verluidt een draak temde en doodde die mensenoffers eiste. De heilige redde aldus de prinses die als het volgende offer werd gekozen.

De vlag van Wales

De Welshe vlag stelt een rode draak voor op een witte en groene achtergrond.
Welsh Flag - "Y Draig Goch"

De Welshe vlag staat voor een rode draak op een groen-witte achtergrond - hij wordt ook wel "Y Draig Goch" ("De rode draak" in het Welsh) genoemd.

De geschiedenis van de Welshe vlag

De kleuren groen en wit zijn die van het Huis van de Tudor, de koninklijke dynastie die tussen 1485 en 1603 over het koninkrijk Engeland heerste.

Er wordt gezegd dat de rode draak een embleem is dat is geërfd van het Romeinse rijk, maar het is ook een Welsh symbool dat sinds de 5e eeuw als oorlogsvlag wordt gebruikt.

Wales werd in 1282 door Edward I aan Engeland geannexeerd, maar de Welshe vlag komt niet voor op de vlag van het Verenigd Koninkrijk - aangezien het geen officiële vlag van Wales is geworden pas in 1959, na de oprichting van de Union Jack.

De patroonheilige van Wales is Saint David, een Welshe kerkpriester uit de 6e eeuw.

De draak in de Welshe vlag heeft niets te maken met de legende van Sint Joris en de Draak!

Saint David (St David's day) wordt gevierd op 1 maart.

De legende van de rode draak

Net als de Engelse vlag heeft ook de Welshe vlag zijn legende: het verhaal vertelt over een gevecht tussen twee draken - een rode en een witte - wiens kreten de mensen die ze hoorden onvruchtbaar maakten. De koning van Groot-Brittannië, Llud, en zijn broer, Llefelys, groeven een gat en vulden het met vloeistof om de draken te bedwelmen. Ze vielen in de val, werden gepakt en opgesloten.

De nieuwe koning, Vortigen, ontdekte jaren later de draken onder zijn kasteel. Met Merlijn's hulp bevrijdde hij hen en de draken maakten een einde aan hun strijd. Rood kwam als overwinnaar tevoorschijn en werd uiteindelijk het symbool van Wales.

De vlag van Schotland

De Schotse vlag vertegenwoordigt het kruis van St. Andrew.
Schotse vlag - Saltire of Kruis van Sint-Andreas

De Schotse vlag bestaat uit een wit X-vormig kruis op een blauwe achtergrond, het staat ook bekend als Saltire of Kruis van Sint-Andreas.

De blauwe achtergrond schommelde lange tijd tussen lichtblauw en marineblauw; Het was in 2003 dat de Schotse regering kobaltblauw (Pantone 300) de officiële kleur van de Schotse vlag maakte.

De legende van Saint André

Deze vlag vindt zijn oorsprong in de legende van de Slag om Athelstaneford (ten westen van Edinburgh), in de 9e eeuw, waarbij de Pictische koning Angus Mac Fergus het opnam tegen de Saksische koning Athelstan : wolken zouden een wit kruis in de lucht hebben gevormd - het kruis waarop werd gemarteld Sint Andreas, patroonheilige van Schotland (een van de twaalf discipelen van Jezus) - dat zou de Kelten hebben geholpen de Saksen te verslaan.

De geschiedenis van de Schotse vlag

Historisch bewijs toont inderdaad aan dat het Schotse parlement in 1385 soldaten vroeg om dit witte kruis te gebruiken als een teken van onderscheiding op het slagveld.

Het was in 1512 dat het de badge van de Schotse vlag werd - ter vervanging van de Rampant Lion, het embleem van de Schotse koningen van het House of Stuart.

De Schotse vlag is een van de oudste vlaggen die nog steeds in gebruik is.

Sint-Andreas (St Andrew's day) wordt gevierd op 30 november.

De vlag van Noord-Ierland

De Noord-Ierse vlag vertegenwoordigt St. Patrick's Cross.
Noord-Ierse vlag - Saint Patrick's Cross

De Noord-Ierse vlag bestaat uit een X-vormig rood kruis op een witte achtergrond. Het is ook de vlag van de patroonheilige van Ierland: Saint Patrick.

De geschiedenis van de Noord-Ierse vlag

Het Saint Patrick's Cross is de oudste van de verschillende Ierse vlaggen. Het wordt sinds de 16e eeuw geassocieerd met het Ierse instituut: het is te vinden op de postzegels van Trinity College in Dublin, op de munten van verschillende steden in Ierland of op het wapen van de hertog. door Leinster.

Onofficiële Noord-Ierse vlag

Er is nog een vlag van Noord-Ierland - die sterk lijkt op de Engelse vlag: een zespuntige ster die de zes provincies van Noord-Ierland vertegenwoordigt, is bovenop de Kruis van Sint-Joris; Binnen deze ster staat de rode hand van Ulster (provincie Noord-Ierland). Ten slotte bekleedt de keizerlijke kroon van het Verenigd Koninkrijk de ster en staat voor loyaliteit aan de Britse monarchie.

Het was de vlag van Noord-Ierland tussen 1953 en 1972 en verloor zijn officiële karakter met de ontbinding van het Noord-Ierse parlement.

advertentie

Saint Patrick's Day (St Patrick's day) wordt gevierd op 17 maart.

De vlag van het Verenigd Koninkrijk

De vlag van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.
Vlag van Verenigd Koninkrijk - The Union Jack

Het bestaat uit de kruisen van de verschillende patroonheiligen van het land: Saint George voor de Engelsen, Saint Andrew voor de Schotten en Saint Patrick voor de Noord-Ieren. Het is de combinatie van de drie naties die het land vormen.

De wet van de heraldiek die de vereniging van rode en blauwe kleuren verbiedt: een witte rand scheidt het kruis van Sint-Joris van de blauwe achtergrond.

Het verhaal van de Union Jack

Op 1 januari 1801 werd een Act of Union ondertekend tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland: de nieuwe staat kreeg de naam Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.

De officiële naam is daarom "Vlag van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland" - de Britten noemen het "The Union Jack".

Als de vlag van het Verenigd Koninkrijk geen onderscheidend teken van Wales draagt, komt dat doordat de natie zijn vlag heeft gemaakt na de oprichting van de Union Jack.

Het VK heeft per se geen nationale feestdag, maar we vieren de verjaardag van koningin Elizabeth II 21 april.

De Britse vlag is een overlay van de Engelse en Schotse vlaggen.
Britse vlag

In 1603 had de eerste versie van de vlag niet het Kruis van Sint Patrick, het was in 1801 dat het werd toegevoegd. De Britse vlag was een eenvoudige overlay van de Engelse en Schotse vlaggen.

De koningin van Engeland Elizabeth I - genaamd "de maagdelijke koningin" - die stierf in maart 1603, had op dat moment geen erfgenaam. De koning van Schotland, James VI Stuart (James VI) werd zo koning van Engeland. Hij was toen de eerste koning, James I, van het Koninkrijk Groot-Brittannië.

In de 17e eeuw heette deze vlag de Jack (of Jack's Flag).

Jacques Ier verklaarde: "The Red Cross, commonly called St George's Cross, and the White Cross, commonly called St Andrew's Cross, joined together, according to a form made by our Heralds." ("Het Rode Kruis, algemeen bekend als het Kruis van Sint-Joris, en het Witte Kruis, algemeen bekend als het Kruis van Sint-Andreas, hebben zich verenigd in een vorm gemaakt door onze herauten.")