Wat te zien bij Tower Bridge?

Wat te zien bij Tower Bridge?

De Tower Bridge, gelegen in het centrum van Londen, is een basculebrug die elke dag duizenden voetgangers en automobilisten naar de overkant van de Theems brengt.

Het is een van de beroemdste monumenten in Londen - zoals het Palace of Westminster (met Big Ben) of de Tower of London - en een van de beroemdste bruggen ter wereld.

Het is te zien vanaf de oevers van de Theems, maar het is ook mogelijk om het te bezoeken!

De Tower Bridge is een van de beste toeristische attracties in Londen.

De Tower Bridge is een van de 4 bruggen die worden beheerd door de diensten van de burgemeester.

Geschiedenis van Tower Bridge

De Tower Bridge is een basculebrug in Victoriaanse gotische stijl - gebouwd in 1894, met als doel het verkeer van de naburige brug, de London Bridge, te ontlasten en de ontwikkeling van de hoofdstad naar het oosten.

De 2 hoofddoelstellingen waren:

 • laat voetgangers en auto's de rivier oversteken
 • geef grote schepen de mogelijkheid om de dokken te betreden

In 1876 werd een studiecommissie opgericht om te werken aan het ontwerp van de brug. Meer dan 50 voorstellen werden in overweging genomen - maar pas in oktober 1884 presenteerde architect Horace Jones, in samenwerking met ingenieur Sir John Wolfe Barry, het gekozen ontwerp.

De Tower Bridge behoort tot de klasse van hangbruggen en is gemaakt van graniet voor de gevel, staal voor de structuur en beton voor de fundering. Het is 240 meter lang, 15 meter breed en 65 meter hoog. Het kostte 8 jaar en 432 arbeiders om de constructie te voltooien.

De Tower Bridge werd officieel geopend op 30 juni 1894 door de Prins van Wales (nu koning Edward VII).

De Tower Bridge was oorspronkelijk bruin van kleur. Het werd opnieuw geverfd in blauw, wit en rood in 1977 - om het zilveren jubileum van de koningin Elizabeth II te vieren.

Glazen vloer van een van de toegangspoorten van Tower Bridge in Londen

Bezoek Tower Bridge

De hoofdingang van de Tower Bridge en het loket bevindt zich ten noordwesten van de brug. De machinekamer bevindt zich in het zuidelijke deel van de brug, op rivierniveau, op Shad Thames.

Ten oosten van Tower Bridge kun je de dokken, torens van Canary Wharf en Greenwich bewonderen - terwijl je in het westen het silhouet van het stadhuis, The Shard, de koepel van St Paul's Cathedral, de Tower of London en de torens van The City: The Gherkin, the Fenchurch Building, de Sky Garden, etc.

Blauwe lijnen die op de grond zijn geschilderd, wijzen je de weg.

De gateways van Tower Bridge

De 2 toegangspoorten van Tower Bridge zijn 11 meter lang en 1,8 meter breed en bevinden zich op een hoogte van 96 meter.

In 2014 biedt de installatie van een glazen vloer (The Tower Bridge Glass Floor) in elk van de loopbruggen van de brug de bezoekers een ongewoon uitzicht vanaf de brug en kunnen ze het weg- en rivierverkeer observeren onder hun voeten.

Elke loopbrug heeft 6 panelen van gehard glas 68 mm dik voor een gewicht van ongeveer 530 kg.

Als u zich duizelig voelt, houd er dan rekening mee dat de glazen vloer slechts een deel van de loopbruggen bedekt, het is heel goed mogelijk om erlangs te lopen.

De toegangspoorten werden in 1910 voor het publiek gesloten en in 1982 heropend als onderdeel van de Tower Bridge-tentoonstelling.

Tower Bridge-tentoonstelling

In 1982 opende Tower Bridge voor het eerst zijn deuren voor het publiek met een tentoonstelling gewijd aan de bouwgeschiedenis.

De tentoonstelling is nog steeds aanwezig, je ontdekt een fototentoonstelling van de mooiste bruggen ter wereld, filmvertoningen over de constructie ervan, enz.

Aangezien het monument geen airconditioning heeft, wordt u sterk aangeraden om zeer warme dagen te vermijden tijdens uw bezoek.

Sta ongeveer 1 uur bezoek toe.

De basculebrug van de Tower Bridge

Volgens een wet die teruggaat tot 1885 is de Tower Bridge zo ontworpen dat hij grote schepen kan passeren - en dit gratis 365 dagen per jaar, dag en nacht. Boten hoeven alleen minimaal 24 uur van tevoren te waarschuwen voor hun overtocht.

Elke weegschaal op de brug weegt ongeveer 1.200 ton (inclusief een ballast van 410 ton) - 2 enorme motoren met watertanks, verborgen in de torens, werden gebruikt om dit kantelsysteem aan te drijven.

De wippen worden ongeveer 1000 keer per jaar opgetild - bekijk ze dagen en tijden van hijsen op de officiële Tower Bridge-website.

De glazen vloer loopt niet over de hele lengte van het monument, het is raadzaam om de opening van de brug vanaf de rand van de Theems te bewonderen en niet in de brug, waar het zicht beperkt is.

In 1952 begon de schaal van de brug te stijgen toen een bus van lijn 78 - bestuurd door Albert Gunter - eroverheen reed! De bus slaagde erin om van de ene wip naar de andere te "springen", waardoor een val van enkele meters hoog in de Theems werd vermeden.

Victoriaanse machinekamers: de machinekamer van de Tower Bridge

In 1894 was de Tower Bridge, met zijn hydraulisch kantelmechanisme dat stoom gebruikte om zijn motoren aan te drijven, de meest geavanceerde basculebrug ter wereld.

Destijds verbleven de basculebrugtechnici in de machinekamers (Victoriaanse machinekamers).

Tegenwoordig wordt de weegschaal nog steeds aangedreven door hydraulische kracht, maar het mechanisme werd geautomatiseerd (in 1976) en werkt nu op elektriciteit.

De originele motoren, accumulatoren en pompketels zijn te zien in de machinekamer - benedendeks.

Tower Bridge-prijzen

De ticketprijs voor de Tower Bridge is inclusief toegang tot de loopbrug en de machinekamer:

 • Volwassenen: £12,50
 • Kind (jonger dan 17 jaar): £3,50
 • Kind (jonger dan 5 jaar): gratis

Ter plaatse kan de rij aan het loket erg lang zijn - het is daarom raadzaam om uw tickets van tevoren te reserveren, via internet.

Toegang is gratis met de London Pass, de London Explorer Pass en de I 'iVenture London Attractions Pass.

Dienstregeling Tower Bridge

De Tower Bridge is het hele jaar door geopend:

 • Herfst / winter (oktober tot maart): elke dag van 9.30 uur tot 17.00 uur
 • Lente / zomer (maart tot september): elke dag van 10.00 tot 17.30 uur

Zoals veel monumenten, musea en attracties is Tower Bridge gesloten van 24 tot 26 december. Het is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. op 1 januari.

Naar Tower Bridge gaan

De Tower Bridge bevindt zich op de kruising van de wijken Southwark en Tower Hamlets, vlakbij de Tower of London - waaraan het zijn naam ontleent.

Het bevindt zich in de Pool of London - die de grens markeert tussen de Upper Pool stroomopwaarts en de Lower Pool stroomafwaarts.

Om daar te komen, 6 opties:

 • Metro:
  • Circle line en District line - stop Tower Hill.
  • Northern Line en Jubilee Line - stop London Bridge.
 • Bus: lijnen 15, 42, 78, 100 en RV1.
 • Trein: London Bridge, Fenchurch Street en Tower Gateway DLR-stations.
 • Auto: parkeerplaats Tower Hill Coach Car Park - gelegen op 50 Lower Thames Street.
 • Boot:
  • North Shore: St Katherine Pier en Tower Pier.
  • Zuidkust: London Bridge City Pier.
 • Fiets:
  • Noordkust: St Katherine Way
  • Zuidkust: Tolley Street en One Tower Bridge

Bij de Tower Bridge

Profiteer van uw bezoek aan de Tower Bridge om te bezoeken:

 • Borough Market
 • Stadhuis
 • HMS Belfast
 • London Bridge
 • Monument voor de grote brand van Londen
 • Shakespeare's Globe
 • Sky Garden
 • De scherf
 • Tower of London