Care sunt diferitele steaguri ale Regatului Unit?

Care sunt diferitele steaguri ale Regatului Unit?

Steagul Regatului Unit este unul dintre cele mai cunoscute steaguri din lume.

Regatul Unit are 5 steaguri, câte unul pentru fiecare națiune:

  • Anglia
  • Țara Galilor
  • Scoția
  • Irlanda de Nord
  • la care se adaugă celebrul Union Jack (sau Union Flag).

Pe lângă apariția pe multe steaguri ale fostelor colonii britanice (Australia, Fiji, Tuvalu, Noua Zeelandă etc.), steagul Regatului Unit (The Union Jack) este, de asemenea, foarte la modă - poate fi găsit pe tot felul de mărfuri: haine, vase, mobilier etc.

publicitate

Steagul Angliei

Drapelul englez reprezintă Crucea Sfântului Gheorghe
Steag englez - Crucea Sfântului Gheorghe

Steagul englez este format dintr-o cruce roșie pe un fundal alb, reprezintă Crucea Sfântului Gheorghe (St George's Cross).

Istoria steagului englez

De origine palestiniană, George din Lydda a fost ofițer în armata romană în timpul domniei lui Dioclețian. La începutul secolului al IV-lea, când împăratul a cerut persecuția creștinilor, a fost torturat și condamnat la moarte.

Acest steag a fost folosit ca simbol național al Angliei - națiune a Regatului Unit - încă din secolul al XVIII-lea; dar a fost și la vremea respectivă, cea a Republicii Genova, care domina apoi comerțul maritim în Marea Mediterană.

Într-adevăr, în 1190, Anglia a început să plătească tribut, astfel încât navele sale să poată ridica această cruce („Steagul Sfântului Gheorghe”) pe catarge și astfel să fie protejate pe rutele comerciale.

Ca urmare, și datorită relației dintre Anglia și Sfântul Gheorghe, acesta din urmă este desemnat în 1348: sfântul patron al Angliei.

Această cruce a Sfântului Gheorghe este prezentă și pe alte steaguri, țară sau oraș - precum Barcelona.

Sfântul Gheorghe - Ziua Națională a Angliei (St Georges' day) - este sărbătorită pe 23 aprilie.

Legenda Sfântului Gheorghe

Această cruce se găsește în principal în timpul cruciadelor și evului mediu - dar originea sa datează din secolul al III-lea, cu legenda Sfântului Gheorghe și a Dragonului (Saint George and the Dragon).

Povestea descrie un sfânt care ar fi îmblânzit și ucis un balaur care cerea sacrificii umane. Sfântul a salvat astfel prințesa aleasă ca următoare ofrandă.

Steagul Țării Galilor

 Steagul galeză reprezintă un dragon roșu pe un fundal alb și verde.
Welsh Flag - „Y Draig Goch

Steagul galeză reprezintă un balaur roșu pe un fundal verde și alb - se mai numește „Y Draig Goch” („Balaurul roșu” în galeză).

Istoria steagului galez

Culorile verde și alb sunt cele ale Casei Tudor, dinastia regală care a condus Regatul Angliei între 1485 și 1603.

Se spune că dragonul roșu este o emblemă moștenită de la Imperiul Roman - dar este și un simbol galez, folosit ca steag de război încă din secolul al V-lea.

Țara Galilor a fost anexată Angliei în 1282 de Edward I, dar steagul galez nu apare pe steagul Regatului Unit - deoarece nu a devenit steagul oficial al Țării Galilor abia în 1959, după crearea Union Jack.

Sfântul patron al Țării Galilor este Sfântul David, un preot bisericesc galez din secolul al VI-lea.

Dragonul din steagul galez nu are nicio legătură cu legenda Sfântului Gheorghe și a Dragonului!

Sfântul David (St David's day) este sărbătorit pe 1 martie.

Legenda dragonului roșu

La fel ca steagul englez, steagul galeză își are și legenda: povestea povestește despre o luptă între doi dragoni - unul roșu și unul alb - ale cărui strigăte au făcut sterile persoanele care le auzeau. Regele Marii Britanii, Llud, și fratele său, Llefelys, au săpat o gaură și l-au umplut cu lichid pentru a intoxica dragonii. Au căzut în capcană, au fost prinși și închiși.

Noul rege, Vortigen, a descoperit dragonii ani mai târziu, sub castelul său. Cu ajutorul lui Merlin, i-a eliberat și dragonii și-au pus capăt luptei. Roșu a ieșit învingător și a devenit în cele din urmă simbolul Țării Galilor.

Steagul Scoției

 Steagul scoțian reprezintă Crucea Sfântului Andrei.
Steagul scoțian - Saltire sau Crucea Sfântului Andrei

Steagul scoțian este format dintr-o cruce albă în formă de X pe fundal albastru, este cunoscută și sub numele de Saltire sau Crucea Sfântului Andrei.

Fundalul său albastru a oscilat mult timp între albastru deschis și bleumarin; În 2003, guvernul scoțian a făcut din albastru cobalt (Pantone 300) culoarea oficială a steagului scoțian.

Legenda Sfântului André

Acest drapel își are originea în legenda Bătăliei de la Athelstaneford (la vest de Edinburgh), în secolul al IX-lea, care l-a pus pe regele Picte, Angus Mac Fergus, pe regele saxon Athelstan : norii ar fi format o cruce albă pe cer - cea pe care a fost martirizată Sfântul Andrei, hramul Scoției (unul dintre cei doisprezece discipoli ai lui Isus) - care i-ar fi ajutat pe celți să-i învingă pe sași.

Istoria steagului scoțian

Într-adevăr, dovezile istorice arată că, în 1385, Parlamentul scoțian a cerut soldaților să folosească această cruce albă ca semn de distincție pe câmpul de luptă.

În 1512 a devenit insigna steagului scoțian - înlocuind Leul Rampant, emblema regilor scoțieni ai Casei Stuart.

Steagul scoțian este unul dintre cele mai vechi steaguri care sunt încă utilizate în prezent.

Sfântul Andrei (St Andrew's day) este sărbătorit pe 30 noiembrie.

Drapelul Irlandei de Nord

 Steagul nord-irlandez reprezintă Crucea Sf. Patrick.
Steagul Irlandei de Nord - Crucea Sfântului Patrick

Steagul nord-irlandez constă dintr-o cruce roșie în formă de X pe un fundal alb. Este, de asemenea, steagul sfântului patron al Irlandei: Sfântul Patrick.

Istoria steagului nord-irlandez

Crucea Sfântului Patrick este cea mai veche dintre diferitele steaguri irlandeze. A fost asociat cu instituția irlandeză încă din secolul al XVI-lea: poate fi găsit pe ștampilele Trinity College din Dublin, pe monedele mai multor orașe din Irlanda sau pe stema Ducelui. de Leinster.

Steag neoficial al Irlandei de Nord

Există un alt steag al Irlandei de Nord - care seamănă foarte mult cu steagul englez: o stea cu șase vârfuri care reprezintă cele șase județe ale Irlandei de Nord este suprapusă pe Crucea Sfântului Gheorghe; În cadrul acestei stele se află mâna roșie a Ulsterului (provincia Irlandei de Nord). În cele din urmă, Coroana Imperială a Regatului Unit acoperă steaua și reprezintă loialitatea față de monarhia britanică.

A fost drapelul Irlandei de Nord între 1953 și 1972 și și-a pierdut caracterul oficial odată cu dizolvarea Parlamentului nord-irlandez.

publicitate

Ziua Sfântului Patrick (St Patrick's day) este sărbătorită pe 17 martie.

Drapelul Regatului Unit

 Drapelul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Steagul Regatului Unit - Union Jack

Este alcătuit din crucile diferiților sfinți patroni ai țării: Sfântul Gheorghe pentru englezi, Sfântul Andrei pentru scoțieni și Sfântul Patrick pentru nord-irlandezi. Este combinația celor trei națiuni care formează țara.

Legea heraldicii care interzice unirea culorilor roșu și albastru: o margine albă separă Crucea Sfântului Gheorghe de fundalul albastru.

Povestea lui Union Jack

La 1 ianuarie 1801, a fost semnat un Act de Unire între Marea Britanie și Irlanda de Nord: noul stat a luat numele de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord.

Numele oficial este, prin urmare, „Steagul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord” - britanicii îl numesc „The Union Jack”.

Dacă steagul Regatului Unit nu poartă niciun semn distinctiv al Țării Galilor, acest lucru se datorează faptului că națiunea și-a creat steagul după înființarea Union Jack.

Regatul Unit nu are o sărbătoare națională în sine, dar sărbătorim ziua de naștere a reginei Elisabeta a II-a (Elizabeth II) 21 aprilie.

Drapelul britanic este o suprapunere a drapelelor engleză și scoțiană.
Steagul britanic

În 1603, prima versiune a steagului nu avea Crucea Sfântului Patrick, ci a fost adăugată în 1801. Drapelul britanic a fost o simplă suprapunere a drapelelor engleză și scoțiană.

Regina Angliei Elisabeta I - numită „regina fecioară” - care a murit în martie 1603, nu avea moștenitor la acea vreme. Regele Scoției, James VI Stuart (James VI) a devenit astfel regele Angliei. El a fost atunci primul rege, Iacob I, din Regatul Marii Britanii.

În secolul al XVII-lea, acest steag a fost numit Jack (sau Jack's Flag).

Jacques Ier a declarat: „The Red Cross, commonly called St George's Cross, and the White Cross, commonly called St Andrew's Cross, joined together, according to a form made by our Heralds. („Crucea Roșie, cunoscută sub numele de Crucea Sfântului Gheorghe și Crucea Albă, cunoscută sub numele de Crucea Sfântului Andrei, s-au unit, într-o formă făcută de vestitorii noștri.”)