Wat te zien in St Paul's Cathedral?

Wat te zien in St Paul's Cathedral?

Kathedraal van het bisdom van Londen van de Church of England, St Paul's Cathedral is het belangrijkste religieuze gebouw in Londen en de op één na grootste kathedraal in de wereld (111 meter hoog) - achter de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Gerangschikt in de vorm van een Latijns kruis, met een architecturale stijl die zowel klassiek als barok is *, het is het meesterwerk van de beroemde Engelse architect Christopher Wren, grote bouwer van verschillende monumenten van Londen zoals het Kensington Palace.

Het is - met de Toren van Londen - een van de oudste monumenten in Londen en een van de meest bezochte gebedshuizen in de hoofdstad (met 

Westminster Abbey), met meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar.

* Volgens Christopher Wren symboliseert de barokstijl de heropleving van het anglicanisme - in tegenstelling tot de gotische stijl die in katholieke kathedralen wordt gebruikt.

Geschiedenis van de Sint-Pauluskathedraal

Van de 7e eeuw tot het einde van de 17e eeuw waren de heuvels van Ludgate Hill de thuisbasis van verschillende religieuze heiligdommen - waaronder vier kathedralen - vóór de huidige St. Paul's Cathedral.

De Kelten bouwden daar eerst een dolmen, daarna de Romeinen een Griekse tempel, gewijd aan Diana, de godin van de jacht.

De eerste 3 kathedralen

De tempel werd vervolgens - in 604 - vervangen door de oudste kerk in Engeland, gebouwd in hout (door christelijke missionarissen die door de paus waren gestuurd); daarna herbouwd in steen in 685, na een eerste brand.

In de 9e eeuw werd het geplunderd en vernietigd door Viking-indringers.

Het werd herbouwd, maar opnieuw getroffen door branden in 962, 1087 en 1136 (brand die de ineenstorting van het nog steeds houten dak veroorzaakte).

De 4e kathedraal: de "Old Saint-Paul"

In 1300 was de "Old Saint-Paul" - voor de vierde keer herbouwd door koning Willem de Roux - de derde langste kerk van Europa met zijn 178 meter lang en 30 meter breed (90 meter ter hoogte van het transept) Een pijl kroonde de kerk op een hoogte van 149 meter.

In 1534 brak Hendrik VIII met de katholieke kerk en creëerde het anglicanisme. Het eigendom van de kerk werd geconfisqueerd door de monarchie en achtergelaten. Het werd omgevormd tot een markt voor vlees, vis, brood, bieren, groenten, enz.

In 1561 werd de kerktoren door de bliksem getroffen. Charles I begon het in 1630 te restaureren.

Maar in 1642 brak de Engelse revolutie uit en Oliver Cromwell (Engelse soldaat en politicus) transformeerde de kerk in een stal. De glas-in-loodramen, beelden en houtwerk die nog aanwezig waren, werden vernietigd.

De 5e kathedraal: St Paul's Cathedral

In 1666 bracht de Grote Brand van Londen het gebouw in de as. De bouw van de Sint-Pauluskathedraal zoals we die nu kennen, begon in 1675 en werd voltooid in 1710.

In de vroege jaren 1940, tijdens de Blitz tijdens Tweede Wereldoorlog, liet de Duitse luchtmacht een detonatiebom vallen op het terrein van het religieuze gebouw, gelukkig kon deze naar buiten de kathedraal worden verplaatst en veroorzaakte geen grote schade. Deze gebeurtenis werd door Anglicaanse Londenaren als een wonder beschouwd, het werd dus een waar symbool van hoop!

Sindsdien is het de plaats geweest van belangrijke vieringen zoals het diamanten jubileum van koningin Victoria in 1877, de begrafenis van Winston Churchill in 1965, en de huwelijk van Prins Charles en Lady Diana, beroemd echtpaar van de Britse monarchie, in 1981.

St Paul's Cathedral heeft ook gediend als decor voor de grootste Britse films: Mary Poppins, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Sherlock Holmes, enz.

Bezoek de Sint-Pauluskathedraal

Tickets voor St. Paul's Cathedral

From 19.80€ (or £17)

From £17 (or 19.80€)

St Paul's Cathedral is de thuisbasis van vele kunstwerken: waaronder sculpturen van Grinling Gibbons (een van Engelands meest bekwame houtsnijders - die in de grootste paleizen en herenhuizen van het Verenigd Koninkrijk werkte) en de ongelooflijke fresco's van de koepel. De kathedraal zelf heeft vele hedendaagse kunstenaars geïnspireerd, zoals Antony Gormley, Bill Viola, Rebecca Horn of Yoko Ono.

Gewijd aan Sint-Paulus, is het kleiner dan de oude middeleeuwse kathedraal, maar meer open en toegankelijk voor alle gelovigen.

Het is georganiseerd op drie niveaus: de crypte (in de kelders), de begane grond en de galerijen (in de hoogte).

De begane grond omvat:

 • het schip
 • de koepel (in het midden, tussen de twee transepten)
 • het koor (achter)

Audiogidsen en multimediagidsen in verschillende talen - met interactieve spelletjes voor familiebezoek - zijn gratis verkrijgbaar bij de ingang van het gebouw.

Ter gelegenheid van de Lord Mayor's Show (meestal elk tweede weekend van november) geven gids-docenten gratis rondleidingen door de St. Paul's Cathedral.

Sta ongeveer 2 uur bezoek toe. Rondleidingen zijn ook beschikbaar.

Met uitzondering van de crypte is het verboden om te filmen of foto's te maken in de kathedraal.

De bibliotheek met historische werken is niet toegankelijk voor het publiek.

Het schip

Het schip van de Sint-Pauluskathedraal is 152 meter lang en 36 meter breed, het is het ruimste deel van de kathedraal. De centrale gang leidt naar de indrukwekkende koepel van de kathedraal.

De deuren aan de westkant van het schip zijn elk 9 meter hoog en het gebruik ervan is gereserveerd voor speciale gelegenheden zoals het bezoek van Koningin Elizabeth II of de Burgemeester van Londen.

Een monument gewijd aan de hertog van Wellington is ook aanwezig in het schip.

Het Hoogaltaar

Het huidige hoogaltaar van de St. Paul's Cathedral, genaamd werd in 1958 geïnstalleerd. Het is een altaar van marmer en eiken met baldakijn.

Luifaltaar van St. Paul's Cathedral in Londen

Het is gemaakt op basis van de schetsen van het eerste altaar, getekend door de architect van de kathedraal Christopher Wren, dat destijds niet kon worden gerealiseerd.

Het vervangt het oude marmeren altaar in Victoriaanse stijl dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd beschadigd.

Het koor

Het koor was het eerste gebouwde en ingewijde deel van de Sint-Pauluskathedraal. De sculpturen van de stoelen zijn gemaakt door Grinling Gibbons.

Het herbergt de kathedraal (zetel van de bisschop) en het koor vestigt zich daar om de missen te vieren.

 • Noordelijke gang van het koor: de deuren zijn ontworpen door de meestersmid Jean Tijou, die verantwoordelijk was voor het grootste deel van het decoratieve werk in de St. Paul's Cathedral. Het herbergt de beroemde sculptuur "Moeder en kind: Hood", een van de laatste werken van kunstenaar Henry Moore. Er is ook een gedenkteken voor moderne martelaren gewijd aan anglicanen die sinds 1850 stierven voor hun geloof.
 • South Corridor of the Choir (de Dean's Corridor): het herbergt de sculpturen van de twee bisschoppen van Londen en John Donne (de decaan van St Paul's Cathedral en een van de grootste dichters van Groot-Brittannië ): drie van de zeldzame kunstwerken die de Grote Brand van Londen (1666) hebben overleefd. In deze gang ontmoeten de religieuzen en het koor elkaar voordat ze de mis opdragen.
 • "The Dean's Staircase" is niet toegankelijk voor het publiek.

Het grote orgel

Geïnstalleerd in 1697 onder de koepel, is het grote orgel een van de belangrijkste elementen van St Paul's Cathedral. De behuizing is gemaakt door Grinling Gibbons.

Met zijn 7.189 buizen en 5 klavieren van elk 138 toetsen is het het grootste orgel in het Verenigd Koninkrijk.

Het noordelijke transept

Het is in het noordelijke transept dat het schilderij "The Light of the World" van William Holman Hunt - op het altaarstuk van de kapel van Sint-Erkenwald en Sint-Ethelburga (De kapel van Sint-Erkenwald en Sint-Ethelburga, ook wel The Middlesex genoemd) Kapel)

Het schilderij toont Jezus Christus die van binnenuit op een deur klopt, wat het idee suggereert dat God alleen in ons leven kan komen als we hem daartoe uitnodigen. Het schilderij dateert uit 1900 en het is de derde versie van de schilder.

Het zuidelijke transept

In het zuidelijke transept bevindt zich het monument van de grote zeeheld van Groot-Brittannië: Horatio Nelson (Lord Nelson of admiraal Nelson) - die stierf tijdens de Slag bij Trafalgar, in 1805.

Andere monumenten zijn een eerbetoon aan Cuthbert Collingwood (Britse marineofficier), J.M.W. Turner (beroemde schilder) en Robert Scott (beroemde ontdekkingsreiziger).

De South Gallery biedt een prachtig uitzicht op de Millennium Bridge en de Tate Modern Art Gallery.

De koepel en zijn drie koepels

De koepel met drie koepels van de St. Paul's Cathedral is 111,3 meter hoog (365 voet - één voor elke dag van het jaar) en weegt 65.000 ton. de tweede hoogste koepel van Europa na die van de Sint-Pietersbasiliek in Rome (120 meter hoog)

Geïnspireerd door de koepel van Michelangelo, ontworpen voor de Sint-Pietersbasiliek in Rome en die van Jules Hardouin-Mansart voor het Hôtel des Invalides in Parijs, is het een echt herkenningspunt in de Engelse hoofdstad.

Deze immense koepel bestaat uit 3 cirkelvormige galerijen die de vorm hebben van balkons en een van de belangrijkste kenmerken van de kathedraal vormen:

 • Nadat je de eerste 257 treden hebt beklommen, kom je bij de mythische The Whispering Gallery, 30 meter boven het koor van de kerk, aan de voet van de koepel: een ronde kamer versierd met mozaïeken en versierd met kleurrijke fresco's, met een indrukwekkende akoestiek! Het minste gemompel is te horen van de ene kant van de galerij naar de andere... 34 meter verderop. Het vogelperspectief van het koor is ook indrukwekkend.
 • 119 treden hoger, op een hoogte van 52 meter, ontdekt u de The Stone Gallery die u een opvallende eerste gezicht op de hoofdstad.
 • Uiteindelijk, 152 treden hoger, komt u in de Golden Gallery, bovenaan de koepel, meer dan 85 meter hoog : het hoogste punt van St Paul's Cathedral, het biedt je een adembenemend panoramisch uitzicht over Londen: de stad, de Tate Modern, South Bank, The Gherkin, de Millenium Bridge, de Shard, op Tower Bridge, op London Eye, Waterloo Bridge, Canary Wharf, enz.
Panoramisch uitzicht vanaf de koepel van St Paul's Cathedral in Londen

De schilderijen op de koepel zijn symbolisch, ze vertegenwoordigen de 8 scènes uit het leven van Saint-Paul. Tussen 1864 en 1888 werden op verzoek van koningin Victoria rijkelijk versierde mozaïeken toegevoegd die de belangrijkste stadia van Jezus' dood en opstanding uitbeelden.

Vanwege de steile en smalle wenteltrappen kan het voor sommige mensen moeilijk zijn om de 528 treden te beklimmen. Een korte film (afgebeeld in de crypte) geeft echter een overzicht van de verschillende galerijen van de kathedraal.

De crypte

St Paul's Cathedral bevat een grote crypte waar enkele fragmenten van oude tempels en gedenktekens worden bewaard - die ook de kisten van enkele van de grootste Britse figuren herbergt, zoals:

 • Christopher Wren (1632-1723): de architect van de kathedraal
 • Horatio Nelson, ook wel Lord Nelson of Admiraal Nelson genoemd (1758-1805): veroveraar van Napoleon I bij Trafalgar
 • Joseph Mallord William (J.M.W) Turner (1775-1851): beroemde schilder
 • De hertog van Wellington (1769-1852): zegevierend over Napoleon I bij Waterloo
 • Edwin Landseer (1802-1873): beroemde schilder
 • Thomas Edward Lawrence, bekend als Lawrence of Arabia (1888-1935): Britse officier en schrijver
 • Winston Churchill (1874-1965): voormalig premier
 • Henry Moore (1898-1986): beroemde beeldhouwer

Drie korte films van 270 graden (Oculus: een oog in de St. Paul's) worden daar vertoond en vertellen de 1400-jarige geschiedenis van St. Paul's Cathedral:

 • Het leven van de kathedraal
 • Resurgam, ik zal weer opstaan
 • Virtuele toegang, de koepel

Het is de grootste crypte van Europa.

De kapellen

Verschillende kapellen van St Paul's Cathedral kunnen worden bezocht:

 • All Souls' Chapel: toegankelijk vanuit de North Corridor, het heeft een gedenkteken (The Kitchener Memorial) gewijd aan Britse zeelieden die hebben gediend in de Eerste Wereldoorlog.
 • St Dunstan's Chapel: toegankelijk vanaf de noordelijke corridor.
 • De kapel van St. Michael en St. George: het is toegankelijk via de zuidelijke gang, het is het spirituele huis van de orde met dezelfde naam - die in die tijd het kerkenraadshof was waar de bisschop zat in het gezelschap van de vertegenwoordigers van de verschillende parochies van de regio. Er is daar ook een herdenkingsmonument dat de nagedachtenis van Thomas Middleton, de eerste bisschop van India, eert.
 • De kapel van St. Erkenwald en St. Ethelburga - ook wel The Middlesex Chapel
 • genoemd
 • De American Memorial Chapel: gelegen achter het hoofdaltaar (The High Altar), werd het verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en vervolgens gerestaureerd om de 28.000 Amerikaanse soldaten te herdenken die tijdens de oorlog Engelse bodem bezetten. Een weergave van de flora en fauna van Noord-Amerika is aanwezig op de grond.
 • The Knights Bachelor Chapel
 • The Order of the British Empire Chapel

De westgevel

De westgevel van de Sint-Pauluskathedraal onderscheidt zich van de andere door het driehoekige reliëf dat de bekering van de patroonheilige van de kathedraal tot het christendom voorstelt: we zien Sint-Paulus omringd door apostelen en vier evangeliën.

De twee torens

Ananas, een symbool van vrede, welvaart en gastvrijheid zijn aanwezig op de top van de twee torens van St Paul's Cathedral.

Zuidoostelijke toren van St Paul's Cathedral in Londen

Op de zuidwestelijke toren bevindt zich ook een driezijdige klok met een diameter van meer dan 5 meter, geïnstalleerd in 1893. Boven de klok bevinden zich Great Tom, de bel die de uren aangeeft, en Great Paul, de hoogste bel in het VK.

De zuidelijke begraafplaats

De zuidelijke begraafplaats van St Paul's Cathedral werd in 2008 gerenoveerd. Het plan van de kathedraal zoals het was vóór de Grote Brand van Londen (1666) en een schets van de huidige kathedraal verschijnen op de vloer.

De kapittelzaal

De kapittelzaal is het administratieve centrum van St. Paul's Cathedral, gehuisvest in een onlangs gerenoveerd bakstenen gebouw op Paternoster Square.

Het kruis van Sint-Paulus

Het Kruis van Saint Paul bevindt zich op de noordwestelijke begraafplaats van de kathedraal - dit is waar het Nieuwe Testament werd verbrand na William's reformatie Tyndale. Een plaquette geeft de locatie aan.

De zuil, met het gouden beeld van Sint-Paulus, herdenkt de openbare prediking van het christelijk geloof.

Restaurant en cafetaria

St Paul's Cathedral heeft een cateringservice aangeboden door Searcys, maar ook een cafetaria (Wren's Pantry) met salades, sandwiches, soepen, desserts en koffie - geopend van maandag tot zondag, 9.00 tot 17.00 uur

Souvenirwinkel

St Paul's Cathedral heeft een souvenirwinkel - alleen toegankelijk voor bezoekers van de kathedraal - die verschillende producten aanbiedt rond het thema van de kathedraal: boeken, muziek, schilderijen, decoratieve voorwerpen, enz..

Toegankelijkheid

De ingang via de South Cemetery is rolstoeltoegankelijk en de kathedraal heeft parkeerplaatsen (reserveren verplicht).

Hoorlussen zijn beschikbaar voor dove of slechthorende mensen.

Tours in gebarentaal of aangepast voor blinden en slechtzienden zijn ook beschikbaar.

Tickets voor St Paul's Cathedral

Profiteer van de beste prijs door uw tickets voor St Paul's Cathedral te kopen bij een van onze partners:

Tickets voor St. Paul's Cathedral

From 19.80€ (or £17)

From £17 (or 19.80€)

Het ticket omvat toegang tot de kathedraal, toegang tot de crypte en de drie galerijen van de koepel.

Vanwege de populariteit bij toeristen en de hogere prijzen ter plaatse, wordt het ten zeerste aanbevolen dat u uw tickets van tevoren online boekt.

Toegang tot St Paul's Cathedral is inbegrepen bij de London Pass en de London Explorer Pass.

De openingstijden van de Sint-Pauluskathedraal

St Paul's Cathedral is het hele jaar geopend:

 • Maandag t/m zaterdag: 12.00 uur tot 16.30 uur (laatste toegang 16:00 uur)
 • Zondag: gereserveerd voor religieuze diensten

De toegang tot de Sint-Pauluskathedraal is gratis tijdens religieuze diensten, maar het is niet mogelijk om de koepel te betreden.

Naar St Paul's Cathedral

Saint Paul's Cathedral ligt in het hart van de City (City of London), het zakendistrict van de hoofdstad, op de heuvels van Ludgate Hill, aan de noordkust van de Theems.

Adres: St. Paul's Churchyard, EC4M 8AD, Londen

Om daar te komen, 6 opties:

 • Metro:
  • Centrale lijn - halte St Paul's (2 min. lopen) of Bank (7 min. lopen)
  • District- en Circle-lijnen - haltes Mansion House of Blackfriars (5 min. lopen)
  • Northern, Waterloo & City Lines en DLR - Bankhalte (7 min lopen)
 • Trein: stations City Thameslink (3 min lopen), Blackfriars (5 min lopen) en Cannon Street (6 min lopen).
 • Bus: lijnen 4, 8, 11, 15, 17, 23, 25, 26, 56, 76, 100, 172, 242 en 521.
 • Hop On Hop Off toeristenbus
 • Fietsen: er zijn veel gratis fietsenstallingen in de straten van de City of London.
 • Auto: parkeerplaatsen zijn beschikbaar op Queen Victoria Street.
Saint Paul's Cathedral in het hart van de City of London

In de buurt van St Paul's Cathedral

Profiteer van uw bezoek aan de Sint-Pauluskathedraal om het volgende te bezoeken:

 • De London Stock Exchange: 120 m (2 min. lopen)
 • De Milleniumbrug: 300 m (4 min. lopen)
 • Het London Museum: 550 m (7 min lopen)
 • Shakespeare's Globe Theatre: 800 m (10 min. lopen)
 • Het Bank of England Museum: 850 m (11 min lopen)
 • La Tate Modern: 950 m (12 min lopen)
 • Het Barbican-centrum: 950 m (14 min. lopen)
 • Monument voor de Grote Brand van Londen (Het Monument): 1 km (13 min. lopen)
 • Het oude operatietheatermuseum en Herb Garret: 1,6 km (20 min. lopen)