Wie is prins Charles?

Wie is prins Charles?

Charles of Wales (ook bekend als Prince Charles of Prince of Wales) is de oudste zoon van de koningin Elizabeth II en Prins Philip, voormalig hertog van Edinburgh.

Hij is lid van de Britse koninklijke familie, House of Windsor, en hij is erfgenaam van de Britse troon.

Hij is ook de erfgenaam van de titels van Hoofd van het Gemenebest, Opperste Gouverneur van de Kerk van Engeland, Hertog van Normandië, Heer van de Mens en Opperste Leider van Fiji.

Leeftijd van prins Charles

Charles of Wales werd geboren op 14 november 1948 in Buckingham Palace, in de wijk Westminster, Londen. Vandaag heeft hij 72 jaar oud.

Geschiedenis van Prins Charles

In 1958 werd Charles Philip Arthur George bekroond tot Prins van Wales - een titel die traditioneel werd toegekend aan de oudste zoon of kleinzoon van de regerende monarch. Vervolgens assisteert hij koningin Elizabeth II bij haar officiële taken.

Hij is de Prins van Wales die dit ambt het langst bekleedde (62 jaar geregeerd).

Hij gebruikt ook andere titels, afhankelijk van waar hij zit, zoals die van hertog van Rothesay, rechts van het hertogdom Cornwall (in Schotland of Engeland).

Hij heeft - sinds de troonsbestijging van zijn moeder, Elizabeth II, 6 februari 1952 (69 jaar geregeerd, een record) - eerste plaats in de volgorde van opvolging van de Britse troon en die van de andere vijftien koninkrijken van het Gemenebest.

Hij is de oudste troonopvolger in de Britse geschiedenis.

Bij de dood van zijn vader, op Prins Philip, op 9 april 2021, werd Charles van Wales hertog van Edinburgh. Zijn vader had de titel sinds november 1947.

Familie van Prins Charles

Charles of Wales trouwde Lady Diana Spencer op 29 juli 1981, in Saint Paul's Cathedral, in Londen.

Na hun scheiding in 1992 en de dood van Diana op 31 augustus 1997, trouwde hij op 9 april 2005 met Camilla Parker Bowles in de Windsor Guildhall, in Windsor.

Kinderen van prins Charles

Charles of Wales heeft 2 kinderen:

  • Prins William, hertog van Cambridge en oudste zoon van prins Charles en Diana Spencer: geboren 21 juni 1982 (38 jaar oud).
  • Prins Harry, hertog van Sussex en jongste zoon van prins Charles en Diana Spencer: geboren op 15 september 1984 (36 jaar oud).

Kleinkinderen van Prins Charles

Charles of Wales heeft 5 kleinkinderen:

  • Prins George van Cambridge, oudste zoon van Prins William en Kate Middleton: geboren 22 juli 2013 (7 jaar oud).
  • Prinses Charlotte van Cambridge, dochter van prins William en Kate Middleton: geboren op 2 mei 2015 (6 jaar oud).
  • Prins Louis van Cambridge, jongste zoon van prins William en Kate Middleton: geboren 23 april 2018 (3 jaar oud).
  • Archie Mountbatten-Windsor (Archie Harrison), zoon van Prins Harry en Meghan Markle: geboren op 6 mei 2019 (2 jaar oud).
  • Lilibet Mountbatten-Windsor, dochter van prins Harry en Meghan Markle: geboren op 4 juni 2021 (1 maand oud).